Lekeplass i asfaltjungelen?

Hvorfor gidder vi å bruke verdifullt areal til grøntområder når vi kunne brukt det på mange feiende flotte boliger så enda flere fikk gleden av å bo i byen vår?

Oaser i asfaltjungelen – bygg en oase for barn

Byer er laget for deg og meg, oss mennesker. Byer er hard asfalt, skarpe gatelys, larmende støy, sur eksos og gammel tyggegummi brodert utover den tidligere nevnte harde asfalten. Noen dyr trives godt i en by, som byduer. Derav navnet.

Noen dyr skyr byen som pesten, av grunner som nevnt over. Bortsett fra tyggegummien kanskje. Andre dyr bor der fordi de må, eller føler de må. Dyr som du og jeg. Og vi er endelig i gang med å ta naturen tilbake, bytte ut gummi og betong med bark og treverk. 

Naturens drakraft på lekeplassen


Noen byer er fulle av grønne oaser i form av veldreide parker, innbydende skogsareal og fantasifulle lekeplasser. Du bor midt i sentrum, by på alle kanter. Omringet, vil noen føle. Både av høye ruvende skyskrapere og gammel tyggegummi. Det ene kanskje med større påvirkning enn det andre.

Hvorfor går du alltid i den grønne enga med de fargerike villblomstene langs elva? Som renner rolig og stille tvers igjennom byen som en pulsåre når du skal gå deg en tur?

Hvorfor gidder vi å bruke verdifullt areal til grøntområder når vi kunne brukt det på mange feiende flotte boliger så enda flere fikk gleden av å bo i byen vår? Som i en ørken er det oasene dyrene trekker til, oasene er områdene som sikrer liv i ørkenen. Det samme gjelder i asfaltjungelen eller ørkenen vi har bygd oss. Du og jeg søker til de grønne oasene våre. Hvorfor? 

Skogsbad

Det finnes utallige artikler om helsefremmende effekter av natur for oss mennesker. Duggfrisk lukt med hint av barnål, den friske fjelluften, skogens evne til å virke avstressende på oss mennesker. Faktisk så avstressende at verdens mest stressa folkeslag, japanerne, har et eget ord for å ta seg en tur i skogen som direkte oversettes til skogsbad. Bade i lyng og mose om du vil. Billedlig talt altså.

Det er verdt å merke seg at de samme japanerne ikke har et eget ord om å vandre på gammel tyggegummi. Eller ta et dypt, yogainspirert magadrag med sur eksos. En grunn er derfor at det er godt for oss. Vi som har tatt valget om å bo i by har helsemessige behov for å kjenne på naturen av og til. Gresset er grønnere på andre siden, bokstavelig talt.  

En annen grunn er at det er lovpålagt. Noen kloke hoder har innsett at svale oaser og grønne lunger i byene våre er så viktige for vår egen trivsel og våre nødvendige lufteturer at det er lovpålagt å planlegge inn grønne områder som innbyr til trivsel og aktivitet. For det er den tredje grunnen.  


Bygget for aktivitet og lek

Akkurat som at vi som resten av dyrene er skapt for å leve i og av naturen er vi også skapt for å være i fysisk aktivitet. Ironien klasker oss alle som ei klam hånd i fjeset når vi snakker om det. De aller fleste av oss har gått bort fra å jage reinsdyr i groper og overleve den vegen.

Det nærmeste vi kommer i dag er det hersens hullet i asfalten utenfor Seven Eleven du treffer hver gang du kommer susende på elsparkesykkelen, med en fancy macchiato smart plassert mellom tommel og pekefinger mens resten av fingrene klamrer seg fast til styret.  

Lekeplass formet som hexagon

Helsa vår fikk ikke fellesmailen

Vi har altså bygd oss en flott by av betong og asfalt, satt opp utallige transportmuligheter så alle i den flotte byen vår kan sitte mest mulig stille. Så har vi skapt oss fine jobber som innebærer å sitte musestille og trykke på PC eller Mac, alt etter hvilke preferanser du har. Kroppen og helsa vår har helt andre preferanser, men fikk ikke fellesmailen om hverken by-konstruksjonen eller jobbvalget.

Helsa vår våknet opp en dag og bare «Unnskyld, hvor er barnållukten? Den friske fjellufta? Svetten på panna under vedhogsten? Har vi slutta med det?»

Det er derfor fokuset har blitt så sterkt på grønne areal, friske lunger midt i den sure eksosen og all tyggegummien. Vi gjør det for helsa vår som aldri fikk fellesmailen. Som aldri ble spurt om veivalget. Et lite plaster på såret til helsa vår om du vil.  

Skal du bygge en lekeplass? Les mer om lekeplassene vi bygger. Naturlig i tre – ute i frisk luft.

Vi kommer fra skauen, selvfølgelig bygger vi i tre 

I Høyt & Lavt Parksystem sitter vi også stille. Foran både PC og Mac, avhengig av hva vi liker. Men det er bare når vi absolutt må. Helst er vi ute i trærne og bygger klatreparker.

Eller bidrar til å skape de grønne lungene, de svale oasene i den larmende byen din. Og vi gjør det ved å bygge lekeplasser. Fantasifulle og innbydende lekeplasser med apparater som er spennende for både liten og stor. Av tre. Vi kommer fra skauen, selvfølgelig bygger vi i tre. Vi bistår det grønne til å gjenerobre asfaltjungelen, et lite klatresteg av gangen.  

Er du nysgjerrig eller interessert i å bygge lekeplass? Send oss en epost til: post@parksystem.no