Fra grå skolegård til lekeparadis på Berg Skole

Martin Lund er drivkraften bak prosjektet som ga Berg Skole i Larvik et nytt uteområde som inviterer til lek og aktivitet. Målet var å bygge en lekeplass med et tilbud for alle. Tre år senere, yrer det av i skolegården som har fått en helt egen mini-klatrepark i det nærliggende skogholtet.

Drømmen om et aktivt uteområde

Berg skole hadde et trist og livløst utemiljø preget av asfalt og lekeapparater som ikke ble erstattet når de ble ødelagt. Martin ville gi barna sine en mer aktiv skolehverdag, og tok derfor initiativ til å rehabilitere skolens uteområde. 

«Alle skal ha noe å gjøre»

Martin er idrettslærer og forteller at han er opptatt av allsidighet. For han var det viktig å gi barna flere muligheter til å velge mellom flere aktiviteter som passet deres interesser. Denne tanken inspirerte ham til å oppgradere skolens uteområder med flere type lekeplasser og ulike aktivitetssoner. Det var også her idéen om å bygge en lekeplass fra Høyt & Lavt Parksystem ble til. 

Hvorfor bygge en naturnær lekeplass

Bygge en lekeplass – fra befaring til ferdig klatreplass 

Valget av Høyt & Lavt Parksystem som leverandør av lekeplass var ikke tilfeldig. Martin ønsket et uteområde som inspirerer til aktivitet og lek i naturen. Martin kontaktet derfor Stein Ivar Hovland, som er teknisk ansvarlig og parkdesigner hos Høyt & Lavt Parksystem. De kjente hverandre fra før av, og Martin visste at Høyt & Lavt Parksystem kunne bygge en lekeplass som passet inn i terrenget.

Stein Ivar tok seg tid til å forstå skolens uteområde og designet en skreddersydd lekeplass som inkluderte spesialtilpassede elementer for Berg Skole. Disse elementene utfordrer barna til å være aktive og kreative, samtidig som lekeplassen er tilgjengelig for alle aldre og ferdighetsnivåer. 

 “Klatreparken er variert og god for motorikk”

Høyt & Lavt Parksystem tar hensyn til naturen 

Martin forklarer at lekeplassen fra Høyt & Lavt Parksystem har et tilpasningsdyktig design. Klatreparken er smidig integrert i det omkringliggende skogsområdet, og består av varierte elementer som nett, balansehindre, klatrestiger, tretopphytter og to ziplines på 40- og 20 meters lengde.

“Det er pent og bygget inn i naturen”

Det var viktig for Martin at det skulle være pent, og at naturen rundt skulle ivaretas så godt som mulig. Derfor var det viktig at minst mulig trær ble hugget i byggeprosessen. Han er fornøyd med at bare noen få trær ble fjernet, og påpeker at disse trærne var rundt plattformene. De ble fjernet for å sikre barnas trygghet og unngå mulige skader.

Slik bygger vi lekeplasser tilpasset området. 

Lekeplass med klatreelementer, ziplines og tretopphytte

Martin har en spesiell forkjærlighet for de høyt plasserte elementene i klatreparken. Han synes det er spennende at man kan konstruere så høye strukturer samtidig som de også er helt trygge å bruke. Han forteller at flere av elementene blir hyppig brukt. Den lengste ziplinen er spesielt populær hos de eldre barna, fordi den byr på fart og spenning. Han sier at ziplinen gir en god følelse. 

“Ziplinen er veldig populær”

Et annet element Martin er fornøyd med, er tretopphytta som Høyt & Lavt Parksystem spesialdesignet for dette prosjektet. Tretopphytta består av tre hytter stablet oppå hverandre som én helhetlig struktur. Han har sett at barna liker å samle seg der, og er imponert over overgangene til og fra tretopphytta og ut til de andre elementene.

Minimalt vedlikehold med naturlige og slitesterke materialer 


Lekeplassen ble bygget for tre år siden, og Martin forventer han at den vil kunne stå i minst 10 år til før større utskiftninger blir nødvendig. Kommunen gjennomfører årlige kontroller av alle lekeapparater, men klatreparken er bygget med naturlige byggematerialer som krever lite vedlikehold. Det som må byttes ut over tid, er slitedeler som fester og vaiere som må strammes.

“Lekeplassen krever lite vedlikehold.”

Martin påpeker at det som må vedlikeholdes jevnlig, er underlaget i klatreparken. Dette skyldes at underlaget er laget av spesialbark for å lage et godt “fallunderlag”. Bark er et naturmateriale som brytes ned over tid, og at det er nødvendig å skifte ut barken regelmessig for å opprettholde sikkerheten og funksjonaliteten til underlaget.

Fordeler med lekeplass fra Høyt & Lavt Parksystem

Martin forteller at lekeplassen brukes året rundt, uavhengig av værforhold. Den er laget for å tåle norske klimaforhold og krever minimalt vedlikehold. Naturmaterialene gjør lekeplassen til en bærekraftig og langsiktig investering. 

En annen fordel er at lekeplassene kan tilpasses etter miljø og budsjett, og kan utvides ved behov. Martin har allerede planer om å inkludere et større nett som kan strekkes mellom to elementer, slik at barna kan bruke det som et annerledes oppholdssted.

Støtte til å bygge en lekeplass

Prosjektplanene for rehabilitering og utvikling av skolens utendørsområder ble utviklet i et samarbeid mellom FAU, kommunen, en lokal eiendomsutvikler og dedikerte foreldre. Han fikk både midler og hjelp fra kommunen til å søke om støtte til lekeplass fra ulike stiftelser og fylkeskommunen. Ved å søke om midler til nærmiljøanlegg fikk han innvilget 300 000 kroner fra fylkeskommunen og midler fra Sparebankstiftelsen DnB for å bygge lekeplassen fra Høyt & Lavt Parksystem.

“Det tar ikke lang tid å søke om støtte.”

Slik fikk Martin fikk midler til å rehabilitere Berg skole

Klatring, læring og lek for alle 

Resultatet? 

Nå har alle barna muligheten til å finne noe de virkelig liker å gjøre! Den engang grå og triste skolegården har nå blitt til et sted som inviterer til lek, aktivitet og bevegelsesglede. Skolen har også blitt populært reisemål for barnefamilier på ettermiddager, kvelder og helger. Martin forteller at flere kommer langveisfra for å besøke Berg skole.

Det nye skoleområdet brukes også til aktiv læring. Lærerne gjennomfører noe av undervisningen utendørs, og gir elevene en praktisk tilnærming til læring ved å utnytte de forskjellige elementene i ulike fag. Klatreparken brukes for eksempel til fysisk aktivitet og gjennomføring av konkurranser. 

Med sin egen klatrelekeplass, varierte lekeområder og nærhet til naturen, har prosjektet blitt en suksess – både som skoletiltak og tiltak for nærmiljøet. 

Ønsker du å bygge en lekeplass? 

Går du med en drøm om å skifte ut slitne lekeplasser eller tilføre noe nytt til nærmiljøet? For de minste barna leverer vi konseptet Nett & Sprett. For skolebarn (og voksne!) bygger vi lekeplasser i form av mini-klatreparker som tilpasses miljøet og området den skal bygges i. Lekeplassene kan bygges på områder med bark, sand, grus eller gress etter lekeplassnormen.

Ta kontakt, så finner vi en løsning!

3 tips til hvordan du kan søke om støtte til å bygge lekeplass.